Kínai csípős-savanyú leves Vissza
Hozzávalók:
A húst vékony szeletekre vágjuk. Fazékban kevés vizet forralunk, 2 percig elősütjük benne a húst, leszárítjuk szalvétával, félretesszük. A babcsírát 20 percig meleg vízben áztatjuk, majd eltávolítjuk a tövét, s a csírát megszárítva egész vékony szeletekre vágjuk. Az üvegtésztát 5 percre beáztatjuk, megszárítjuk, 12 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük. A tojásokat kis edényben 1 kávéskanál szezámolajjal felverjük. Öblös fazékban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a hússzeleteket, az üvegtésztát, a babcsírát, az ecetet, a fehér borsot és a szójaszószt. 3 percig forraljuk, akkor besűrítjük a vízzel elkevert kukoricaliszttel. Még 2 percig pároljuk, belecsorgatjuk a felvert tojást, és villával vagy pálcikával összetörjük. Hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a szezámolajat, meg a chiliolajat. forrón tálaljuk.
Kínai tojásos leves
Hozzávalók:
A wokot felforrósítjuk, közben a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, majd kb. 1/2 dl olívaolajban megpároljuk. Amikor már kellően megpuhult, hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, együtt pároljuk még 1-2 percig. Meglocsoljuk szójaszósszal, és felöntjük az alaplével, amikor összeforrt az egész, folyamatos óvatos keverés mellett beleütjük a tojásokat. A tojásokat addig kell kavarni benne, amíg a sárgájukat szép fehér fátyolként bevonja a fehérje, majd keverés közben újra felforraljuk. Tálalás előtt 2-3 evőkanál balzsamecettel ízesítjük.
Pekingi leves
Hozzávalók:
1 csirke melle a bõrével együtt,
Vágjuk a sonkát és a bambuszrügyet keskeny csíkokra. Verjõk fel a tojásfehérjét. Pároljuk meg a csirkehúst, és rostirányban szeljük nagyon keskeny csíkokra. Áztassuk be a szójatésztát langyos vízbe fél órára, csöpögtessük le, majd vágjuk öt centis darabokra. Forraljuk fel az erõlevest, és a tojásfehérje kivételével minden anyagot tegyünk bele. 15 percnyi fõzés után óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Két perc fõzés után tálalhatjuk.
Kínai tojásos kukorica leves
Hozzávalók:
1 doboz (250 g) kukoricakonzerv
Erős csontlevest főzünk vagy kockából erőlevest, beledobjuk a gyömbért és 10 percig lassú tűzön forraljuk vele. Lecsorgatjuk a kukoricát, a levesbe tesszük, forrásig hevítjük. Közben elkészítjük a "habarást": a zellersót, a levestől függő mennyiségben konyhasót, az őrölt fehér borsot kikeverjük a pálinkával, majd hozzáadjuk a pici hideg vízben feloldott kukoricalisztet vagy rizslisztet, a levesbe keverjük és lassú tűzön még kb. 1 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a gyömbért, gyors mozdulatokkal belekeverjük a felvert tojásokat, tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk. Akkor jó, ha egy kicsit csípős! Francia hagymaleves
Hozzávalók:
3 fej közepes vöröshagyma
A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csonlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk. A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.
Francia fokhagymaleves
Hozzávalók:
2 liter húslé
A húslében főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a szegfűszeget, a zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd csendesen főzzük negyed óráig. Közben a zsemlyét vékonyra szeleteljük, néhány csepp olajjal meghintjük, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt megpiruljon. A levest a zsemlyeszeletekre szűrjük. Dúsíthatjuk a levest tejszínes-tojássárgás habarással is.
Francia sárgadinnye leves
Hozzávalók:
1 kg érett sárgadinnye A kimagozott sárgadinnyéből kiskanállal 20 labdaformájú darabot vágunk ki. Ezeket hűtőszekrénybe tesszük. A maradék dinnyét áttörjük, hozzáadjuk a tejport, a kakukkfüvet és az őrölt szerecsendiót. Fakanállal csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön három percig főzzük. Ha kihűlt, beletesszük a tejfölt, megsózzuk, megborsozzuk és legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálaláskor kis tálkákba tesszük a feldarabolt dinnyét és felöntjük a krémmel. Díszíthetjük málnával vagy egyéb édes gyümölccsel.
Francia sajtleves
Hozzávalók:
30 dkg camembert sajt
A zöldségeket megtíszítjuk, felkockázzuk, majd egy serpenyőben a forró vajon hirtelen megpirítjuk, közben sózzuk, és borsozzuk, és liszttel meghintjük. Majd az előre elkészített húslevest, amelyet akár kockából is elkészíthetünk, ráöntjük a zöldségekre. A sajt kemény részét eltávolítjuk, és a többi részt a forró levesben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Hozzá adjuk az összetört fokhagymát, és a végén a finomra vágott petrezselyem zöldet. A végén pirított kenyér kockákkal díszítjük. Tálalhatjuk nagyobb cipóban is, a belsejét kivágva, bele töltjük a levest, és reszelt sajttal díszítjük. Borscs leves
Hozzávalók:
25 dkg marhahús
A húst 1,5 liter vízben feltesszük főni. A felaprított zöldségeket kevés zsírban húslével pároljuk 20-25 percig, majd belekeverjük az ecetet és a paradicsompürét. Ha a zöldség puha beletesszük a gyalult káposztát a felkockázott burgonyát és ráöntjük a kész húslevest. Beletesszük a babérlevelet és megborsozzuk, ezután kb. 20 percet forraljuk, majd berántjuk és további 10 percig forraljukA húst és a paradicsomot felkockázzuk és csak pár perccel a tálalás előtt tesszük a levesbe. Tálaláskor 1 kanál tejfölt teszünk minden tányér levesbe.
Szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Scsí leves
Hozzávalók:
50 dkg marhaszegy
A marhahúst, egy hagymát, fokhagymát, a répaféléket vízbe tesszük, és megfőzzük húslevesnek. Eközben a savanyú káposztát is feltesszük főni a főzővajjal, vízzel. A levest leszűrjük, beletesszük a káposztát, a felaprózott sonkát, a babérlevelet, hagymát, borsot, és így az egészet addig főzzük, amíg minden puha nem lesz. A főzés befejezése előtt hozzáöntjük a savanyúkáposzta-levet, és a marhahússal együtt tálaljuk.
Hideg orosz tejfölleves
Hozzávalók:
1 uborka
Az uborkát, a főtt tojást és a sonkát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, snidlinget, kaprot, majd a tejfölt és a joghurtot, sózzuk, borsozzuk. Lehűtve állni hagyjuk, tálaláskor apróra tört jeget is tehetünk bele. Babgulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg
A babot és a füstölt csülköt elozo este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni, amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstöltcsülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék na meg a csülök, ekkor kezdjük fuszerezni. Eloször megsózzuk, teszünk bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldség levelet. Ezután csinálunk egy magyaros rántást (hagyma fokhagyma meg pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre fozzük.
Erőleves
Hozzávalók:
1 kg marhacsont
A csontot aprítsuk fel, forrázzuk le, majd öblítsük le. A darált húst jól keverjük össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsuk fel 2 liter hidegvízzel. Tegyük bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózzuk meg, s tegyük fel főni. Igen lassú tűzön főzzük 2-3 órán át. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használni akarjuk, vegyük ki és tegyük félre, miután megpuhult.) A levest végül húzzuk le a tűzről, hagyjuk ülepedni néhány percig, majd szedjük le a zsírját, és szűrjük át egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítsuk.
Minestrone leves
Hozzávalók:
1 tisztított, karikázott sárgarépa
A zöldségeket kevés olívaolajon megpároljuk, fűszerezzük, 1 liter zöldséglevessel felöntjük, kevés paradicsompürével színezzük. Kevés reszelt parmezán sajttal megszórva fogyasztjuk.
Olasz csicseriborsó leves
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
Első lépésként készítünk egy zöldségalapot. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a répát, a hagymát, a fokhagymát és a zellert, aztán a szalonnát is felkockázzuk, majd mindezt beledobáljuk egy késes betétű robotgépbe és összedaráljuk. Minél pépesebbre daráljuk a zöldségalapot, annál gyorsabban fog párolódni. Amikor a darálással elkészültünk, a zöldségpépet átkanalazzuk egy nagyobb fazékba, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy egészen kevés olívaolajjal együtt 10-15 perc alatt összepároljuk. Ha az alap már jól átforrósodott, alaposan megkeverjük, és lefedve hagyjuk forrdogálni. Ezalatt nagyobb karikákra daraboljuk a kolbászokat, a csicseriborsó konzerveket pedig leszűrjük, lecsepegtetjük, majd magunk mellé készítjük. Már csak egyetlen előkészítő lépés maradt hátra; elkészítjük a szegény emberek borát, azaz a balzsamecetet felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. A zöldségalap már jól megpárolódott, így belenyomjuk a mustárt, megszórjuk a kakukkfűvel, majd a levesalaphoz öntjük a hámozott paradicsomkonzervet is, levével együtt. A fakanál élének segítségével szétdaraboljuk a hámozott paradicsomszemeket kisebb darabkákká, aztán a levesbe szórjuk a kolbászkarikákat és a leszűrt csicseriborsó szemeket is. Az egészet aztán alaposan összeforgatjuk, megvárjuk míg a felforr a leves, ekkor hozzáöntjük a balzsamecetes vizet is, végül az egészet felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Letakarjuk a lábost és hagyjuk, hogy csendben felforrjon. Amíg forrósodik, felaprítjuk a petrezselymet, aztán egy kisebb tálkában összekeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. Ez az ízes keverék kerül majd tálaláskor a leves alá. Mikor a tejszínes alapunk is elkészült, a levesbe dobjuk a rozmaring ágat, majd egy alapos keverés után ismét lefedjük a lábast és magára hagyjuk, hogy aztán 20-25 perc múlva tálalhassauk ezt a fenséges olasz csicseriborsó-levest.
Olasz zöldbabos leves
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Együtt pároljuk 1-2 percig. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és paradicsomot. Sózzuk, őrölt fehér borssal és finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük. Rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk az aprított kelkáposztát és zöldbabot és felöntjük vízzel. Lassú tűzön puhára főzzük, az utolsó néhány percre beletesszük a tésztát is. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Jókai bableves
Hozzávalók:
40 dkg száraz bab
Áztassuk a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzzük puhára. Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd pároljuk együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt. Öntsük hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózzuk. Süssük meg a kolbászt, majd vágjuk karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsünk világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsünk meg, majd keverjük hozzá az összezúzott fokhagymát. Ha a bab megpuhult rántsuk be a levest. Ha ismét felforrt, habarjuk be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítsük kevés ecettel, adjuk hozzá a kolbászkarikákat és fõzzünk bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjunk hozzá meleg vizet. Tálaláskor daraboljuk fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjunk hozzá a tányérokba. Savanyú káposztalé leves
Hozzávalók: 1,5 liter víz, 2,5 liter savanyú káposztalé, 0,5 kg fehérkaraj, 0,5 kg kolbászhús, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1-2 szál torma, 2-3 evőkanál liszt, ¼ liter tejföl, 2 dl olaj, a disznó agyveleje. Elkészítés: A sárgarépát és a fehérrépát apró kockákra vágjuk, és amikor félig megpuhult hozzáadjuk a félig megpuhult húst és a tormát, együtt párolják néhány percig, majd annyi vizet öntenek rá, amennyi ellepi. Mielőtt megfőne teljesen (kb. felfőtt) felöntik káposztalével. A fűszerezett kolbászhúsból gombócokat készítünk, amikor felfőtt a leves, az aggyal együtt beletesszük, kevés borsot és sót adunk hozzá. A tejfölt liszttel elkavarjuk, és a tűzről levett levesbe öntjük. Ezután forrón tálalható.
|
|
Zelleres almaleves Hozzávalók: 10 db alma, fél evőkanál cukor, 2 liter víz, 2 zellerlevél, 2 tojás, 1/2 dl tejföl, csipetnyi só, késhegynyi télízesítő. Elkészítés: A meghámozott almát kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, sózzuk és vigyázva, hogy ne menjen szét, ropogósra főzzük. Miután megfőtt, 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, elkeverjük a tejföllel és a tojássárgájával, majd beletesszük a levesbe. Tálalásnál citromlével, cukorral és zellerlevéllel ízesítjük.
|
Áfonya leves füstölt hússal Hozzávalók: 1 kg-os füstölt csülök, 1 liter áfonya, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor petrezselyem zöld. Elkészítés: A füstölt csülköt (vagy más füstölt húst) 2 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Amikor megpuhult, az elfőtt vizet pótoljuk, beletesszük az áfonyát. A levest ezután behabarjuk (liszt, só, tej vagy tejföl), és tálalás előtt tojássárgájával dúsítjuk.
|
Árvalaska leves Hozzávalók: 1 vöröshagyma, só, 1/5 dl olaj, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor petrezselyem zöld Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd 1 liter vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet. Öt percig lassú tűzön forraljuk, majd kivesszük a léből a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet, Vékony vagy reszelt tésztát főzünk bele.
|
Mindent bele leves Hozzávalók: füstölt orja, aszalt szilva, aszalt alma, egres, ribizli, meggy, szőlőbefőtt, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál tejföl. Elkészítés: A füstölt orját feltesszük főni, miután az megpuhult, beletesszük az aszalt gyümölcsöket és a befőtteket. Habarást készítünk lisztből, sóból, tejfölből, és ha összeforrt, tálaláskor tojás sárgájával dúsítjuk.
|
|
Tárkonyos krumplileves füstölt disznóhússal Hozzávalók: füstölt hús, vagy füstölt csont, 1 fej vöröshagyma, só , 1 sárgarépa, 10 db közepes krumpli, 1 csokor tárkony, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 bögre tej. Elkészítés: Két liter hideg vízbe odatesszük főni a füstölt húst, az apróra vágott vöröshagymával együtt. Miután megfőtt, az apróra vágott krumplit és a reszelt sárgarépát beletesszük. Mikor már készre főtt, kivesszük a húst, belevágjuk a tárkonyt, és néhány percig lassú tűzön forraljuk. Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és a leveshez adjuk. A tojás sárgáját elkavarjuk a liszttel és tejjel, besűrítjük, ecettel (citromlével) ízesítjük.
|
Aszaltszilva-leves Hozzávalók: 1 kg aszalt szilva, 1 tojás, 1 mokkáskanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. Elkészítés: A megmosott aszalt szilvát másfél liter cukros-sós vízben főzzük. Miután megpuhult, a tojás sárgájából, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és folytonos keverés mellett a forró levesbe öntjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Cukorral, sóval ízesíthetjük.
|
Szabógallér-leves Hozzávalók: 1tojás, 20-25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál búzadara, só, zeller, zöldpetrezselyem, lestyán. Elkészítés: A tojásból levestésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett, lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban levő vízbe sót, lestyán és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyem zölddel megszórjuk.
|
Tárkonyos bableves Hozzávalók: 1 füstölt csülök, ½ kg fehér vagy tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 1 kanál őrölt pirospaprika, 1 csokor tárkony, 1 kanál só, 1 kanál ecet. Elkészítés: A csülköt odatesszük főni, amíg felforr. Ha felforrt a nagyon füstös levet leöntjük és friss vízbe tesszük vissza. A babot előző este beáztatjuk, majd feltesszük főni a csülökkel, a hagymával és a fokhagymával. Amikor a csülök megpuhult, kivesszük a levesből, kicsontozzuk, feldaraboljuk, és úgy tesszük vissza. Világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és beleszűrjük a levesbe. Ha jól összefőtt, belevágjuk a tárkonyt, és pár percig lassú tűzön forraltuk. Majd ízesítjük sóval (ha kell) és ecettel. Tejföllel együtt tálaljuk
|
Rántásos zöldségleves Hozzávalók: 10 személyre: 1 bögre borsó, 1 bögre bab, 1 bögre krumpli, ½ kg sertéshús, 5 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 paradicsom, só, 1 erős paprika, 1 kanál ételízesítő, 3 evőkanál liszt, 10 dkg zsír vagy olaj. Elkészítés: A zöldségeket és a húst apró kockákra vágjuk, hideg vízbe tesszük fel, és puhára főzzük. Levesszük a tűzről, és barna rántást készítünk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, a erős paprikát és az ételízesítőt, feleresztjük a vízzel, beleöntjük a levesbe és összefőzzük.
|
Tyúkhúsleves Hozzávalók: 1 tyúk, 5-6 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 kisebb karlábé, 1 krumpli, 1 vöröshagyma, 10-15 szem fekete bors, 1 evőkanál só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 gerezd fokhagyma, paradicsomlé, kevés liszt, olaj. A galuskához: 4 tojás, 16-18 evőkanál zsemlemorzsa vagy búzadara, csipetnyi só Elkészítés: A tyúkot feldaraboljuk és 6 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket. Nagyon lassú tűzön három órán át főzzük, csak a vége felé sózzuk. Ha megfőtt , leszűrjük a levét és a galuskát ebben főzzük ki. Ha kész, a levest zöldségekkel és a galuskával forrón tálaljuk. A húsból: A húst feldaraboljuk, kevés olajban megsütjük, sót és paprikát szórunk rá, a végen meghintjük petrezselyem zölddel. Krumplipürével és paradicsomszósszal tálaljuk.
|
|
Savanyú leves
Hozzávalók: 1.5 kg disznóhús, 6 liter víz, ½ kg sárgarépa, ¼ kg petrezselyem, 1 liter tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál ecet, só, őrölt fekete bors. Elkészítés: A húst hideg vízben feltesszük főni. Miután félig megpuhult, tegyük bele a zöldségeket. A mikor megfőtt, vegyük ki a húst a levesből, és szűrjük át a levet. A levet tegyük vissza a tűzre, habarjuk be tejföllel és liszttel, tegyük bele az ecetet és a felszeletelt húst.
|
|
Egres leves disznóhússal Hozzávalók: ½ kg disznóhús, 2 liter egres befőtt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 pohár tejszín, 2 kanál liszt, 2 liter víz. Elkészítés: Amikor a disznóhús puhára főtt, beletesszük az egrest, a cukrot, a sót és a petrezselyem zöldet. Összefőzzük és a tojássárgájával, tejszínnel és liszttel készült habarással besűrítjük. Kevés olajt forrósítunk. Az őrölt pirospaprikát elkeverjük benne, és a levesbe öntjük.
|
Csorba leves húsgombóccal
Hozzávalók: 20 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 kis fej hagyma, 2-3 szál lestyán, 30 dkg hús, 2 evőkanálnyi liszt, 1 l paradicsomlé, 4 dkg rizs, késhegynyi bors, citromlé. Elkészítés: A jól megmosott húst főni tesszük, lehabozzuk. A zöldséget, a hagymát apróra vágjuk és a léhez adjuk. Beleöntjük a paradicsom levet is. Ha puhára főtt a hús és a zöldség citromlével savanyítjuk. A gombócokhoz ledaráljuk a húst, hozzátesszük a rizst, borsot, sót, lisztet, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt főzzük.
|
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók: 1 nagyobb kicsontozott csirkemell, 4 db. leveskocka, 1 póréhagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 25 dkg zöldborsó, egy kis üveg gombakonzerv, tárkony, 2 dl. tej, citromlé, só, bors, 2 evőkanál liszt. Elkészítés: Az apró karikára vágott póréhagymát kevés olajon megdinsztelünk. Ezt felöntjük kb. 2 liter vízzel. Beletesszük a kockákra vágott csirkemellet, a zöldségeket, a gombát, zöldborsót és a tárkonyt. Készre (kb. 1 óra) főzzük. A lisztből és a tejből sima habarást készítünk és hozzáöntjük a leveshez. A habarással is főzzük 10 percet és a végén citromlével savanyítjuk.
|
Tárkonyos bárány levesHozzávalók: Bárányhús, tárkony,2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 evőkanál liszt, só, 1 bögre rizs, ecet, fél evőkanál cukor. Elkészítés: Egy bárány nyakát, első combját és egy fej apróra vágott vörös hagymát tegyük oda főni két liter sós vízbe. Egy félórai főzés után tegyük bele a karikára vágott zöldséget. Amikor a hús már szinte megfőtt a levesbe tegyünk egy-két marok rizst. Amíg fő, készítsünk hozzá egy kevés zsírból és egy nagy fakanál lisztből rántást. Amikor a rántás legforróbb, öntsünk bele egy pohár hideg vizet, és azonnal öntsük a forró levesbe. Tegyünk bele egy jó kávéskanálnyi apróra vágott zöld tárkonylevelet és borecetet vagy citromlevet. Tehetünk hozzá egy kis cukrot is, hogy elüsse az ecet erős ízét. Forraljuk még öt percig ezekkel is, tálalásig vegyük le a tűzhelyről. Pár kanál tejfölt öntsünk bele, és már tálalhatjuk is.
|
|
Saláta leves. Hozzávalók: 3 fej saláta, ecet, só, bors, 2-3 tojás, füstölt császár szalonna, tej, liszt.
|
Erdélyi lucskos káposzta leves Hozzávalók: 1 fej káposzta (1,5-2 kg), 30 dkg füstölt hús, 1 csokor friss kapor, egy-két szál borsika fű (csombor), só, bors, tejföl, 2 kanál liszt, tej, ecet. |
Fokhagyma leves
Hozzávalók: 5-6 db. csirke szárny vagy csirke farhát, 5-6 gerezd fokhagyma, 3 db. sárgarépa, 2 db. petrezselyem, 1 db. zöldhagyma, 1-2 marok rizs, 1 tojás, só, bors, ecet (borecet), tej, liszt. Elkészítés: A megmosott, megtisztított csirke szárnyakat odatesszük főni kb. 2 l vízben az összetört fokhagymával , sóval, borssal együtt. Egy fél óra fövés után beletesszük a répát, hagymát, petrezselymet. Ha már szinte kész a zöldség meg a hús akkor beletesszük a rizst is, folyamatosan bele-bele keverve, hogy ne ragadjon le a rizs. Hozzáadjuk a leveshez az ecetet, kis sót ha még kell és a lassan belecsurgatott tojás fehérjét. A levesbe nem árt ha teszünk egy két kiskanál cukrot is, hogy elvegye az ecet vad ízét. A lisztből, tojás sárgájából és a tejből habarást készítünk és folyamatos kevergetés mellett a leveshez adjuk. Addig kevergetjük a levest amíg újra felforr. A forrástól max. még egy percet főzzük és levesszük a tűzről. Tejföllel tálaljuk.
|
Román krumpli leves
|
Bableves gombával.
|
Savanyú káposzta leves füstölt kolbásszal.
|
Tárkonyos csirkeaprólék leves.
|