MENÜ


Dávid-web

Jókedv + internet = Dávid-web

Kínai csípős-savanyú leves                                  Vissza

 

Hozzávalók:

75 dkg sovány sertéshús
25 dkg üvegtészta
30 dkg friss babcsíra
2 kis tojás
1 kávéskanál szezámolaj
1 l tyúkhúsleves
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál borecet
1/2 kávéskanál őrölt fehér bors
2 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál kukoricaliszt
1 dl víz
1 evőkanál finomra vágott újhagyma
2 evőkanál finomra vágott friss koriander
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál chiliolaj

 

 

A húst vékony szeletekre vágjuk. Fazékban kevés vizet forralunk, 2 percig elősütjük benne a húst, leszárítjuk szalvétával, félretesszük. A babcsírát 20 percig meleg vízben áztatjuk, majd eltávolítjuk a tövét, s a csírát megszárítva egész vékony szeletekre vágjuk. Az üvegtésztát 5 percre beáztatjuk, megszárítjuk, 12 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük. A tojásokat kis edényben 1 kávéskanál szezámolajjal felverjük. Öblös fazékban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a hússzeleteket, az üvegtésztát, a babcsírát, az ecetet, a fehér borsot és a szójaszószt. 3 percig forraljuk, akkor besűrítjük a vízzel elkevert kukoricaliszttel. Még 2 percig pároljuk, belecsorgatjuk a felvert tojást, és villával vagy pálcikával összetörjük. Hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a szezámolajat, meg a chiliolajat. forrón tálaljuk.

 

 

Kínai tojásos leves

 

Hozzávalók:


1 nagy póréhagyma
1 darab nagyobb paradicsom
2-3 tojás (adagonként 1 db)
1 liter húsleves (csirke alaplé vagy leveskockából készült alaplé is lehet, ha nincs más)
0,3 dl olívaolaj
kb. 0,5 dl szójaszósz
2-3 ek. balzsamecet
ízlés szerint só

 

 

A wokot felforrósítjuk, közben a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, majd kb. 1/2 dl olívaolajban megpároljuk. Amikor már kellően megpuhult, hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, együtt pároljuk még 1-2 percig. Meglocsoljuk szójaszósszal, és felöntjük az alaplével, amikor összeforrt az egész, folyamatos óvatos keverés mellett beleütjük a tojásokat. A tojásokat addig kell kavarni benne, amíg a sárgájukat szép fehér fátyolként bevonja a fehérje, majd keverés közben újra felforraljuk. Tálalás előtt 2-3 evőkanál balzsamecettel ízesítjük.

 

 

Pekingi leves

 

Hozzávalók:

 

1 csirke melle a bõrével együtt,
5 dkg bambuszrügy,
5 dkg szójacsíra,
1 szelet sonka,
2 tojásfehérje,
2 dkg szójatészta,
2 liter erõleves,
1 késhegynyi gyömbér,
1 evõkanál szójamártás,
Fél kávéskanál õrölt bors,
1 késhegynyi glutamát (elhagyható)

 

Vágjuk a sonkát és a bambuszrügyet keskeny csíkokra. Verjõk fel a tojásfehérjét. Pároljuk meg a csirkehúst, és rostirányban szeljük nagyon keskeny csíkokra. Áztassuk be a szójatésztát langyos vízbe fél órára, csöpögtessük le, majd vágjuk öt centis darabokra. Forraljuk fel az erõlevest, és a tojásfehérje kivételével minden anyagot tegyünk bele. 15 percnyi fõzés után óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Két perc fõzés után tálalhatjuk.

 

 

 

Kínai tojásos kukorica leves

 

Hozzávalók:

 

1 doboz (250 g) kukoricakonzerv
1 l csontleves vagy erőleves (kockából a legegyszerűbb)
1 körömnyi gyömbér
1 csipet zellersó

1 mokkáskanál fehér bors
1 ek. saké (rizspálinka) vagy semleges fehér pálinka (pl. vodka)
2 dkg kukorica- vagy rizsliszt
2 egész tojás
petrezselyem

 

Erős csontlevest főzünk vagy kockából erőlevest, beledobjuk a gyömbért és 10 percig lassú tűzön forraljuk vele. Lecsorgatjuk a kukoricát, a levesbe tesszük, forrásig hevítjük. Közben elkészítjük a "habarást": a zellersót, a levestől függő mennyiségben konyhasót, az őrölt fehér borsot kikeverjük a pálinkával, majd hozzáadjuk a pici hideg vízben feloldott kukoricalisztet vagy rizslisztet, a levesbe keverjük és lassú tűzön még kb. 1 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a gyömbért, gyors mozdulatokkal belekeverjük a felvert tojásokat, tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk. Akkor jó, ha egy kicsit csípős!

Francia hagymaleves

 

Hozzávalók:

 

3 fej közepes vöröshagyma
4 dkg vaj
1 liter csontlé vagy 2 leveskocka
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt ementáli sajt
2 evőkanál liszt
szerecsendió
fehérbors

4 szelet toastkenyér

 

A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csonlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.  A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk. A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.

 

 

Francia fokhagymaleves

 

Hozzávalók:

 

2 liter húslé
20 gerezd fokhagyma
3 szegfűszeg
10 dkg reszelt parmezán (vagy trappista) sajt
2 evőkanál olaj
őrölt bors
ízlés szerint szárított zsályalevél
4 zsemle

 

A húslében főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a szegfűszeget, a zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd csendesen főzzük negyed óráig. Közben a zsemlyét vékonyra szeleteljük, néhány csepp olajjal meghintjük, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt megpiruljon. A levest a zsemlyeszeletekre szűrjük. Dúsíthatjuk a levest tejszínes-tojássárgás habarással is.

 

 

Francia sárgadinnye leves

 

Hozzávalók:

 

1 kg érett sárgadinnye
2 evőkanál tejpor (helyettesíthetjük tejjel)
2 dl tejföl
½ kávéskanál kakukkfű
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
csipetnyi őrölt feketebors




A kimagozott sárgadinnyéből kiskanállal 20 labdaformájú darabot vágunk ki. Ezeket hűtőszekrénybe tesszük. A maradék dinnyét áttörjük, hozzáadjuk a tejport, a kakukkfüvet és az őrölt szerecsendiót. Fakanállal csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön három percig főzzük. Ha kihűlt, beletesszük a tejfölt, megsózzuk, megborsozzuk és legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálaláskor kis tálkákba tesszük a feldarabolt dinnyét és felöntjük a krémmel. Díszíthetjük málnával vagy egyéb édes gyümölccsel.

 

 

Francia sajtleves

 

Hozzávalók:

 

30 dkg camembert sajt
40 dkg zöldség
sárgarépa
kisebb zeller
karalábé
4 dl húsleves
fokhagyma
petrezselyem
5 szelet barna kenyér
vaj
liszt
bors

 

A zöldségeket megtíszítjuk, felkockázzuk, majd egy serpenyőben a forró vajon hirtelen megpirítjuk, közben sózzuk, és borsozzuk, és liszttel meghintjük. Majd az előre elkészített húslevest, amelyet akár kockából is elkészíthetünk, ráöntjük a zöldségekre. A sajt kemény részét eltávolítjuk, és a többi részt a forró levesben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Hozzá adjuk az összetört fokhagymát, és a végén a finomra vágott petrezselyem zöldet. A végén pirított kenyér kockákkal díszítjük. Tálalhatjuk nagyobb cipóban is, a belsejét kivágva, bele töltjük a levest, és reszelt sajttal díszítjük.

Borscs leves

 

Hozzávalók:

 

25 dkg marhahús
25 dkg burgonya
20 dkg cékla
20 dkg friss fejes káposzta
15 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zsír
5 dkg paradicsom
5 dkg vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
4 dkg liszt
1,5 dl tejföl
fél dl ecet
1 babérlevél
bors, só

 

A húst 1,5 liter vízben feltesszük főni. A felaprított zöldségeket kevés zsírban húslével pároljuk 20-25 percig, majd belekeverjük az ecetet és a paradicsompürét. Ha a zöldség puha beletesszük a gyalult káposztát a felkockázott burgonyát és ráöntjük a kész húslevest. Beletesszük a babérlevelet és megborsozzuk, ezután kb. 20 percet forraljuk, majd berántjuk és további 10 percig forraljukA húst és a paradicsomot felkockázzuk és csak pár perccel a tálalás előtt tesszük a levesbe. Tálaláskor 1 kanál tejfölt teszünk minden tányér levesbe.

 

 

Szoljanka leves

 

Hozzávalók:

 

30 dkg sertéshús
40 dkg marhahús
1 pár virsli
10 dkg sonka
5 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
10 dkg vegyes zöldség
1 kanál Vegeta
1 csomó zöldpetrezselyem
1 tojássárgája
1 dl tejföl
citromlé

bors
1 dl olaj
1 kanál kapribogyó

 

A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.

 

 

Scsí leves

 

Hozzávalók:

 

50 dkg marhaszegy
10 dkg füstölt sonka
2 vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 dl savanyúkáposzta-lé
1 ek. főzővaj
2 dl tejföl
3 babérlevél
8 szem fekete bors
50 dkg savanyú káposzta

 

A marhahúst, egy hagymát, fokhagymát, a répaféléket vízbe tesszük, és megfőzzük húslevesnek. Eközben a savanyú káposztát is feltesszük főni a főzővajjal, vízzel. A levest leszűrjük, beletesszük a káposztát, a felaprózott sonkát, a babérlevelet, hagymát, borsot, és így az egészet addig főzzük, amíg minden puha nem lesz. A főzés befejezése előtt hozzáöntjük a savanyúkáposzta-levet, és a marhahússal együtt tálaljuk.

 

 

Hideg orosz tejfölleves

 

Hozzávalók:

 

1 uborka
2 tojás
5 dkg főtt sonka
1 kanál vaj
1 csomó snidling
1 cs. kapor
petrezselyemzöld
6 dl joghurt
3 dl tejföl

bors

 

Az uborkát, a főtt tojást és a sonkát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, snidlinget, kaprot, majd a tejfölt és a joghurtot, sózzuk, borsozzuk. Lehűtve állni hagyjuk, tálaláskor apróra tört jeget is tehetünk bele.

Babgulyás füstölt csülökkel

 

Hozzávalók:

 

1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg
50 dkg tarka bab
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 zeller
1 csomó zöldség zöldje
25 dkg burgonya

a rántáshoz:

1 fej közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
3 evokanál liszt
Só, bors
majoránna
kakukkfu
szurokfu
bazsalikom
borsikafu

a csipetkéhez:
1 tojás
csipet só
olaj
annyi liszt amennyit a tojás felvesz,
hogy kemény tésztát gyúrhassunk

 

A babot és a füstölt csülköt elozo este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni, amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstöltcsülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék na meg a csülök, ekkor kezdjük fuszerezni. Eloször megsózzuk, teszünk bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldség levelet. Ezután csinálunk egy magyaros rántást (hagyma fokhagyma meg pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre fozzük.

 

 

Erőleves

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 tojásfehérje
1 kiskanálnyi paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
bors

 

A csontot aprítsuk fel, forrázzuk le, majd öblítsük le. A darált húst jól keverjük össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsuk fel 2 liter hidegvízzel. Tegyük bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózzuk meg, s tegyük fel főni. Igen lassú tűzön főzzük 2-3 órán át. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használni akarjuk, vegyük ki és tegyük félre, miután megpuhult.) A levest végül húzzuk le a tűzről, hagyjuk ülepedni néhány percig, majd szedjük le a zsírját, és szűrjük át egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítsuk.

 

 

Minestrone leves

 

Hozzávalók:

 

1 tisztított, karikázott sárgarépa
1 tisztított, karikázott fehérrépa
1 tisztított, karikázott cukkini
karfiol
brokkoli
póréhagyma
olívaolaj
szurokfű
zúzott fokhagyma
bors

1 liter zöldségleves (lehet kockából is)
1 kanál paradicsompüré
reszelt parmezán

 

A zöldségeket kevés olívaolajon megpároljuk, fűszerezzük, 1 liter zöldséglevessel felöntjük, kevés paradicsompürével színezzük. Kevés reszelt parmezán sajttal megszórva fogyasztjuk.

 

 

Olasz csicseriborsó leves

 

Hozzávalók:

 

1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
10 dkg zeller
15 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olívaolaj
Só és frissen őrölt bors
2 evőkanál morzsolt kakukkfű
2 kávéskanál mustár
1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom-konzerv
30 dkg fűszeres kolbász
2 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
1 ág friss rozmaring
0,5 dl balzsamecet


A tálaláshoz:


1 nagy csokor petrezselyem
12,5 dkg mascarpone
2 dl tejszín

 

Első lépésként készítünk egy zöldségalapot. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a répát, a hagymát, a fokhagymát és a zellert, aztán a szalonnát is felkockázzuk, majd mindezt beledobáljuk egy késes betétű robotgépbe és összedaráljuk. Minél pépesebbre daráljuk a zöldségalapot, annál gyorsabban fog párolódni. Amikor a darálással elkészültünk, a zöldségpépet átkanalazzuk egy nagyobb fazékba, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy egészen kevés olívaolajjal együtt 10-15 perc alatt összepároljuk. Ha az alap már jól átforrósodott, alaposan megkeverjük, és lefedve hagyjuk forrdogálni. Ezalatt nagyobb karikákra daraboljuk a kolbászokat, a csicseriborsó konzerveket pedig leszűrjük, lecsepegtetjük, majd magunk mellé készítjük. Már csak egyetlen előkészítő lépés maradt hátra; elkészítjük a szegény emberek borát, azaz a balzsamecetet felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. A zöldségalap már jól megpárolódott, így belenyomjuk a mustárt, megszórjuk a kakukkfűvel, majd a levesalaphoz öntjük a hámozott paradicsomkonzervet is, levével együtt. A fakanál élének segítségével szétdaraboljuk a hámozott paradicsomszemeket kisebb darabkákká, aztán a levesbe szórjuk a kolbászkarikákat és a leszűrt csicseriborsó szemeket is. Az egészet aztán alaposan összeforgatjuk, megvárjuk míg a felforr a leves, ekkor hozzáöntjük a balzsamecetes vizet is, végül az egészet felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Letakarjuk a lábost és hagyjuk, hogy csendben felforrjon. Amíg forrósodik, felaprítjuk a petrezselymet, aztán egy kisebb tálkában összekeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. Ez az ízes keverék kerül majd tálaláskor a leves alá. Mikor a tejszínes alapunk is elkészült, a levesbe dobjuk a rozmaring ágat, majd egy alapos keverés után ismét lefedjük a lábast és magára hagyjuk, hogy aztán 20-25 perc múlva tálalhassauk ezt a fenséges olasz csicseriborsó-levest.

 

 

Olasz zöldbabos leves

 

Hozzávalók:

 

5 dkg füstölt szalonna
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
0,5 zeller
3 paradicsom
5 dkg kelkáposzta
10 dkg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
5 dkg rövid csőtészta
só, fehér bors
10 dkg reszelt parmezán

 

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Együtt pároljuk 1-2 percig. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és paradicsomot. Sózzuk, őrölt fehér borssal és finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük. Rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk az aprított kelkáposztát és zöldbabot és felöntjük vízzel. Lassú tűzön puhára főzzük, az utolsó néhány percre beletesszük a tésztát is. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Jókai bableves

 

Hozzávalók:

 

40 dkg száraz bab
40 dkg debreceni páros kolbász
1 db füstölt sertéscsülök (kb. fél kg)
kb. 2 liter víz
10 dkg zsír
80 gramm liszt
6 dl tejföl
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
12 dkg zeller
60 gramm vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
2 babérlevél
só, paprika
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
ecet
csipetke

 

Áztassuk a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzzük puhára. Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd pároljuk együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt. Öntsük hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózzuk. Süssük meg a kolbászt, majd vágjuk karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsünk világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsünk meg, majd keverjük hozzá az összezúzott fokhagymát. Ha a bab megpuhult rántsuk be a levest. Ha ismét felforrt, habarjuk be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítsük kevés ecettel, adjuk hozzá a kolbászkarikákat és fõzzünk bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjunk hozzá meleg vizet. Tálaláskor daraboljuk fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjunk hozzá a tányérokba.


Savanyú káposztalé leves

 

Hozzávalók: 1,5 liter víz, 2,5 liter savanyú káposztalé, 0,5 kg fehérkaraj, 0,5 kg kolbászhús, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1-2 szál torma, 2-3 evőkanál liszt, ¼ liter tejföl, 2 dl olaj, a disznó agyveleje.

Elkészítés: A sárgarépát és a fehérrépát apró kockákra vágjuk, és amikor félig megpuhult hozzáadjuk a félig megpuhult húst és a tormát, együtt párolják néhány percig, majd annyi vizet öntenek rá, amennyi ellepi. Mielőtt megfőne teljesen (kb. felfőtt) felöntik káposztalével. A fűszerezett kolbászhúsból gombócokat készítünk, amikor felfőtt a leves, az aggyal együtt beletesszük, kevés borsot és sót adunk hozzá. A tejfölt liszttel elkavarjuk, és a tűzről levett levesbe öntjük. Ezután forrón tálalható.

 



Zelleres almaleves

Hozzávalók: 10 db alma, fél evőkanál cukor, 2 liter víz, 2 zellerlevél, 2 tojás, 1/2 dl tejföl, csipetnyi só, késhegynyi télízesítő.

Elkészítés: A meghámozott almát kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, sózzuk és vigyázva, hogy ne menjen szét, ropogósra főzzük. Miután megfőtt, 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, elkeverjük a tejföllel és a tojássárgájával, majd beletesszük a levesbe. Tálalásnál citromlével, cukorral és zellerlevéllel ízesítjük.

 



Áfonya leves füstölt hússal

Hozzávalók: 1 kg-os füstölt csülök, 1 liter áfonya, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor petrezselyem zöld.

Elkészítés: A füstölt csülköt (vagy más füstölt húst) 2 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Amikor megpuhult, az elfőtt vizet pótoljuk, beletesszük az áfonyát. A levest ezután behabarjuk (liszt, só, tej vagy tejföl), és tálalás előtt tojássárgájával dúsítjuk.

 



Árvalaska leves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, só, 1/5 dl olaj, 1 csokor zellerlevél,    1 csokor petrezselyem zöld

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd 1 liter vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet. Öt percig lassú tűzön forraljuk, majd kivesszük a léből a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet, Vékony vagy reszelt tésztát főzünk bele.

 



Mindent bele leves

Hozzávalók: füstölt orja, aszalt szilva, aszalt alma, egres, ribizli, meggy, szőlőbefőtt, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál tejföl.

Elkészítés: A füstölt orját feltesszük főni, miután az megpuhult, beletesszük az aszalt gyümölcsöket és a befőtteket. Habarást készítünk lisztből, sóból, tejfölből, és ha összeforrt, tálaláskor tojás sárgájával dúsítjuk.

 



Tárkonyos krumplileves füstölt disznóhússal

Hozzávalók: füstölt hús, vagy füstölt csont, 1 fej vöröshagyma, só , 1 sárgarépa, 10 db közepes krumpli, 1 csokor tárkony, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 bögre tej.

Elkészítés: Két liter hideg vízbe odatesszük főni a füstölt húst, az apróra vágott vöröshagymával együtt. Miután megfőtt, az apróra vágott krumplit és a reszelt sárgarépát beletesszük. Mikor már készre főtt, kivesszük a húst, belevágjuk a tárkonyt, és néhány percig lassú tűzön forraljuk. Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és a leveshez adjuk. A tojás sárgáját elkavarjuk a liszttel és tejjel, besűrítjük, ecettel (citromlével) ízesítjük.

 



Aszaltszilva-leves

Hozzávalók: 1 kg aszalt szilva, 1 tojás, 1 mokkáskanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A megmosott aszalt szilvát másfél liter cukros-sós vízben főzzük. Miután megpuhult, a tojás sárgájából, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és folytonos keverés mellett a forró levesbe öntjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Cukorral, sóval ízesíthetjük.

 



Szabógallér-leves

Hozzávalók: 1tojás, 20-25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál búzadara, só, zeller, zöldpetrezselyem, lestyán.

Elkészítés: A tojásból levestésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett, lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban levő vízbe sót, lestyán és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyem zölddel megszórjuk.

 



Tárkonyos bableves

Hozzávalók: 1 füstölt csülök, ½ kg fehér vagy tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,  5 dkg liszt, 1 kanál őrölt pirospaprika, 1 csokor tárkony, 1 kanál só, 1 kanál ecet.

Elkészítés: A csülköt odatesszük főni, amíg felforr. Ha felforrt a nagyon füstös levet leöntjük és friss vízbe tesszük vissza. A babot előző este beáztatjuk, majd feltesszük főni a csülökkel, a hagymával és a fokhagymával. Amikor a csülök megpuhult, kivesszük a levesből, kicsontozzuk, feldaraboljuk, és úgy tesszük vissza. Világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és beleszűrjük a levesbe. Ha jól összefőtt, belevágjuk a tárkonyt, és pár percig lassú tűzön forraltuk. Majd ízesítjük sóval (ha kell) és ecettel. Tejföllel együtt tálaljuk

 



Rántásos zöldségleves

Hozzávalók: 10 személyre: 1 bögre borsó, 1 bögre bab, 1 bögre krumpli, ½ kg sertéshús, 5 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál őrölt pirospaprika,  2 paradicsom,  só, 1 erős paprika, 1 kanál ételízesítő, 3 evőkanál liszt, 10 dkg zsír vagy olaj.

Elkészítés: A zöldségeket és a húst apró kockákra vágjuk, hideg vízbe tesszük fel, és puhára főzzük. Levesszük a tűzről, és barna rántást készítünk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, a erős paprikát és az ételízesítőt, feleresztjük a vízzel, beleöntjük a levesbe és összefőzzük.

 



Tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 tyúk, 5-6 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 kisebb karlábé, 1 krumpli, 1 vöröshagyma, 10-15 szem fekete bors, 1 evőkanál só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 gerezd fokhagyma, paradicsomlé, kevés liszt, olaj.

A galuskához: 4 tojás, 16-18 evőkanál zsemlemorzsa vagy búzadara, csipetnyi só

Elkészítés: A tyúkot feldaraboljuk és 6 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a hasábokra vágott  zöldségeket. Nagyon lassú tűzön három órán át főzzük, csak a vége felé sózzuk. Ha megfőtt , leszűrjük a levét és a galuskát ebben főzzük ki. Ha kész, a levest zöldségekkel és a galuskával forrón tálaljuk.

A húsból: A húst feldaraboljuk, kevés olajban megsütjük, sót és paprikát szórunk rá, a végen meghintjük petrezselyem zölddel. Krumplipürével és paradicsomszósszal tálaljuk.

 

 


Savanyú leves

Hozzávalók: 1.5 kg disznóhús, 6 liter víz, ½ kg sárgarépa, ¼ kg petrezselyem, 1 liter tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál ecet, só, őrölt fekete bors.

Elkészítés: A húst hideg vízben feltesszük főni. Miután félig megpuhult, tegyük bele a zöldségeket. A mikor megfőtt, vegyük ki a húst a levesből, és szűrjük át a levet. A levet tegyük vissza a tűzre, habarjuk be tejföllel és liszttel, tegyük bele az ecetet és a felszeletelt húst.

 



Egres leves disznóhússal

Hozzávalók: ½ kg disznóhús, 2 liter egres befőtt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 pohár tejszín, 2 kanál liszt, 2 liter víz.

Elkészítés: Amikor a disznóhús puhára főtt, beletesszük az egrest, a cukrot, a sót és a petrezselyem zöldet. Összefőzzük és a tojássárgájával, tejszínnel és liszttel készült habarással besűrítjük. Kevés olajt forrósítunk. Az őrölt pirospaprikát elkeverjük benne, és a levesbe öntjük.

 



Csorba leves húsgombóccal

 

Hozzávalók: 20 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 kis fej hagyma, 2-3 szál lestyán, 30 dkg hús, 2 evőkanálnyi liszt, 1 l paradicsomlé, 4 dkg rizs, késhegynyi bors, citromlé.

Elkészítés: A jól megmosott húst főni tesszük, lehabozzuk. A zöldséget, a hagymát apróra vágjuk és a léhez adjuk. Beleöntjük a paradicsom levet is. Ha puhára főtt a hús és a zöldség citromlével savanyítjuk. A gombócokhoz ledaráljuk a húst, hozzátesszük a rizst, borsot, sót, lisztet, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt főzzük.

 



Tárkonyos csirkeragu leves

Hozzávalók: 1 nagyobb kicsontozott csirkemell, 4 db. leveskocka, 1 póréhagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 25 dkg zöldborsó, egy kis üveg gombakonzerv, tárkony, 2 dl. tej, citromlé, só, bors, 2 evőkanál liszt.

Elkészítés: Az apró karikára vágott póréhagymát kevés olajon megdinsztelünk. Ezt felöntjük kb. 2 liter vízzel. Beletesszük a kockákra vágott csirkemellet, a zöldségeket, a gombát, zöldborsót és a tárkonyt. Készre (kb. 1 óra) főzzük. A lisztből és a tejből sima habarást készítünk és hozzáöntjük a leveshez. A habarással is főzzük 10 percet  és a végén citromlével savanyítjuk.

 



Tárkonyos bárány leves

Hozzávalók: Bárányhús, tárkony,2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 evőkanál liszt, só, 1 bögre rizs, ecet, fél evőkanál cukor.

Elkészítés: Egy bárány nyakát, első combját és egy fej apróra vágott vörös hagymát tegyük oda főni két liter sós vízbe. Egy félórai főzés után tegyük bele a karikára vágott zöldséget. Amikor a hús már szinte megfőtt a levesbe tegyünk egy-két marok rizst. Amíg fő, készítsünk hozzá egy kevés zsírból és egy nagy fakanál lisztből  rántást. Amikor a rántás legforróbb, öntsünk bele egy pohár hideg vizet, és azonnal öntsük a forró levesbe. Tegyünk bele egy jó kávéskanálnyi apróra vágott zöld tárkonylevelet és  borecetet vagy citromlevet. Tehetünk hozzá egy kis cukrot is, hogy elüsse az ecet erős ízét. Forraljuk még öt percig ezekkel is, tálalásig vegyük le a tűzhelyről. Pár kanál tejfölt öntsünk bele, és már tálalhatjuk is.

 



Saláta leves.

Hozzávalók: 3 fej saláta, ecet, só, bors, 2-3 tojás, füstölt császár szalonna, tej, liszt.

Elkészítés: A salátát megmossuk, felaprózzuk, majd forrásban lévő sós, fokhagymás vízben főzzük. Vigyázzunk mert a salátának nem kell sok idő a fövéshez (ne főzzük szét) Közben a szalonnát megpirítjuk, majd a tojásokat ráütjük, és kemény tojásrántottát készítünk belőle. Az a jó ha a tojásrántotta kicsit barnásra sütjük. A tejjel és a liszttel habarást készítünk, beleöntjük a levesbe, felforraljuk, teszünk bele 1 kanál ecetet (borecet). Ezután felvágjuk elkészült szalonnás tojásrántottát, falatnyi darabokra és 1 percig főzzük együtt, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

 



Erdélyi lucskos káposzta leves

Hozzávalók: 1 fej káposzta (1,5-2 kg), 30 dkg füstölt hús, 1 csokor friss kapor, egy-két szál borsika fű (csombor), só, bors, tejföl, 2 kanál liszt, tej, ecet.

Elkészítés: A húst apró darabokra vágjuk és odatesszük főni. Ha félig megfőtt a hús, akkor a káposztát 2x2 cm kockákra feldaraboljuk, és beletesszük a fövő vízbe. A kaprot meg a csombort cérnával összekötjük (hogy később ki tudjuk venni a levesből) és hozzáadjuk. Ha a káposzta megfőtt akkor behabarjuk. Ecettel, borssal ízesítjük és tejföllel meg erős paprikával tálaljuk.



Fokhagyma leves

 

Hozzávalók: 5-6 db. csirke szárny vagy csirke farhát, 5-6 gerezd fokhagyma, 3 db. sárgarépa, 2 db. petrezselyem, 1 db. zöldhagyma, 1-2 marok rizs, 1 tojás, só, bors, ecet (borecet), tej, liszt.

Elkészítés: A megmosott, megtisztított csirke szárnyakat odatesszük főni kb. 2 l vízben az összetört fokhagymával , sóval, borssal együtt. Egy fél óra fövés után beletesszük a répát, hagymát, petrezselymet. Ha már szinte kész a zöldség meg a hús akkor beletesszük a rizst is, folyamatosan bele-bele keverve, hogy ne ragadjon le a rizs. Hozzáadjuk a leveshez az ecetet, kis sót ha még kell és a lassan belecsurgatott tojás fehérjét. A levesbe nem árt ha teszünk egy két kiskanál cukrot is, hogy elvegye az ecet vad ízét. A lisztből, tojás sárgájából és a tejből habarást készítünk és folyamatos kevergetés mellett a leveshez adjuk. Addig kevergetjük a levest amíg újra felforr. A forrástól max. még egy percet főzzük és levesszük a tűzről. Tejföllel tálaljuk.

 



Román krumpli leves


Hozzávalók: 1 fej vörös hagyma, 5-6 db. krumpli, 1 sárgarépa, zeller, petrezselyem, 2 db. pritamin paprika, 2 paradicsom, petrezselyem zöld, lestyán, 1 tojás, ecet, tészta, só.


Elkészítés: A hagymát nagyon apróra vágjuk, a répát lereszeljük, a zellert, petrezselymet, pritamin paprikát, is nagyon apróra vágjuk és a lehámozott paradicsomot odatesszük főni. Ha felforrt a víz és főtt kb. 10-15 percig beletesszük a meghámozott krumplit is. Amikor a krumpli félig megfőtt beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, a tésztát, ecetet, sót és főzzük amíg kész nem lesz. Ha kész akkor a tojást felverjük elkavarjuk egy kevés vízzel és beleöntjük a levesbe ezzel besűrítjük azt. A végén tesszük bele az apróra vágott lestyán levelet, elzárjuk a tüzet, befödve tálalásig pihentetjük 15 percet. És tálaljuk.




Bableves gombával.


Összetevők: 250 g. száraz bab, 200 g. gomba (csiperke, tinóru), 2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 zeller, 2 paradicsom (hámozott), só, ecet.


Elkészítés: A babot előző nap megmossuk és beáztatjuk. Odatesszük főni, és amikor már félig megfőtt beletesszük a megpucolt és apróra vágott zöldségeket és a sót. Készre főzzük és ecettel savanyítjuk.



Savanyú káposzta leves füstölt kolbásszal.


Összetevők: 1,5 l savanyú káposzta lé, 500 g füstölt kolbász, 1 kanál zsír, 2 kanál liszt, 1 vöröshagyma, 1 petrezselyem, 1-2 répa, 1 kis fej kockára vágott savanyú káposzta, pirospaprika, 4 kanál tejföl.


Elkészítés: A savanyú káposztát a levével és vízzel odatesszük főni. Beletesszük az apróra vágott zöldségeket és a hagymát. Ha megfőtt a lisztből, a zsírból rántást készítünk és hozzáadjuk a leveshez. A végén beletesszük a tejfölt és tálaljuk.




Tárkonyos csirkeaprólék leves.


Hozzávalók: 300 gr csirke aprólék (szív, zúza), 2 sárgarépa,1 petrezselyem,1 vöröshagyma, 1közepes zeller, 300 ml tejföl, 2 tojás sárgája, 50 gr rizs, só, tárkony, ecet vagy citromlé.


Elkészítés: A megmosott és megtakarított csirke belsőségeket odatesszük főni. A képződött habot időnként leszedve a leves színéről. Mikor már szinte megfőtt a belsőség, a leveshez adjuk a megtakarított, megmosott, apróra vágott zöldségeket és a rizst. Mikor megfőtt minden, apróra vágjuk a tárkonyt és beletesszük, sózzuk és savanyítjuk a levest. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel és a levesből kimert lével felkeverjük amivel besűrítjük a levest. Még egy pár percig forraljuk és tűzről levéve tálaljuk.

 

Vissza a lap tetejére

Asztali nézet