MENÜ


Dávid-web

Jókedv + internet = Dávid-web

Kifli Koch                                                           Vissza

Hozzávalók: 6 db kifli, 1,5 liter tej, 5 tojás, 1 vaníliás cukor,10 evőkanál cukor,4 evőkanál baracklekvár, ½ kocka margarin.

Elkészítés: A kifliket kb. egy centis karikákra vágjuk, kikenünk egy fémfülű lábast, sorba rakjuk a kifli karikákat  Tejet felforraljuk. A margarint megolvasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, a meleg tejjel és a margarinnal  felengedjük, és a kiflikre öntjük. Forró sütőbe tesszük kb. 10 percig. Tojás fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a lekvárt miközben a habverést nem hagyjuk abba. Ekkor kivesszük a kifliket a sütőből és a habot ráöntjük. Ezután visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük míg meg nem pirul a tetején a hab . Hidegen, melegen egyaránt finom.

 


Delicia

Hozzávalók: 6 tojás, 35 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 3 kanál kakaó, 2 kanál tej, 25 dkg margarin.

Elkészítés: 6 tojásfehérjét 15 dkg cukorral habosra keverünk, beletesszük a 15 dkg diót. Zsírozott lisztezett tepsibe, habzsákkal kis labdácskákat készítünk, kisütjük.

Krém: 6 tojássárgáját 20 dkg cukrot, 3 kanál kakaót, 2 kanál tejet gőz fölött sűrűsödésig főzünk. Miután kihűlt, 25 dkg margarinnal kikeverjük. 2 db tésztát a krémmel összeragasztunk, és dióba megforgatjuk. Pár óra alatt megpuhul.


Joghurt  torta

Hozzávalók: 4 db sima joghurt, 12 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (20gr) zselatin,2 dl tejszín, friss gyümölcs vagy kompót.

Elkészítés: A joghurtot, a cukrot, a  vaníliáscukrot és a zselatint összekeverjük, majd forrásig főzzük. Forrás előtt levesszük és belekeverjük a tejszínt és az apróra vágott gyümölcsöt. Majd egy olyan formába öntjük amiből dermedés után tányérra tudjuk borítani. Dermedésig hűtőbe tesszük.





Fogyi szelet

Elkészítés: 4 tojássárgáját 30 dkg cukrot 10 kanál vízzel habosra keverünk,hozzáadunk10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport és végül 4 tojás keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.

Krém: 3dl tejbe 3 evőkanál lisztet megfőzünk, majd hagyjuk kihűlni. 15 dkg cukrot, 25 dkg margarinnal 3 tojás sárgájával 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a két krémet összedolgozzuk. A krém tetejére, 3 tojásfehérjéből, 25 dkg cukorból gőz fölött kemény habot készítünk, ezt rákenjük, és a hab tetejére csokoládét reszelünk,

 


Muffin

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 18 dkg cukor, 18 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 1 sütőpor.

Elkészítés: Egy tálba beleteszünk minden hozzávalót, lazán összekeverjük. Maffinsütőbe kiadagoljuk. Meleg sütőbe kisütjük. A tésztába tehetünk mazsolát, kókuszt, diót, csoki krémet vagy akár gyümölcsöt.

 


Ordás palacsinta

 

Hozzávalók: 0,5 kg liszt,1 tojás, 1 liter tej, mokkáskanál só,

Töltelék: 0,5 kg orda (Egy fajta édes juhtúró), 1 csokor kapor, 2 tojás sárgája, 1 csomag  vaníliás cukor,

Elkészítés: Palacsintatésztát készítünk, kisütjük. Az ordát villával széttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját,a vaníliáscukrot,az apróra vágott kaprot és pépesre kavarjuk .Ezt a krémet rákenjük, feltekerjük és úgy tálaljuk.

 


Szilvalekváros derelye

 

Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 2 tojás, 0,5kg liszt, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár.

Elkészítés: A héjában főtt krumplikat meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, a sóval a liszttel. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockára vágjuk, megkenjük szilvalekvárral, és egymásra hajtogatjuk. Forró sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban megpirított prézlibe forgatjuk. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

 

 

Csörögefánk

Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 1evőkanál sertészsír, 1 tojás, 4dl víz, kevés szódabikarbóna, 1teáskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 3 dl olaj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés ecet.

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a zsírral, s a közepébe ütjük a tojást. A vízhez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliáscukrot , az ecetet, a szódabikarbónát, és összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk, kifordítjuk, és forró olajban kisütjük. Porcukorral tálaljuk.

 

 

Csigarétes

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kanál fagyos sertészsír, 8 evőkanál olvasztott zsír, 9 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 tojás, 7 dl víz, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, közepébe készítünk egy mélyedést, beleütjük a tojást, teszünk cukrot és sót. A vízbe beleöntjük az ecetet és a szódabikarbónát s felfuttatjuk .Ezt összegyúrjuk a masszával, amíg könnyű nyújtható tészta lesz belőle. A tésztát 8 felé vágjuk. Külön-külön kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, mindegyiket megkenjük olvasztott zsírral és megszórjuk cukorral. Henger alakúra csavarjuk, és most 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Palacsintasütőbe, zsírba tesszük (lefedjük mert így magasabbra nő), és mindkét felét pirosra sütjük.

 


Amerikai palacsinta banánnal és tejföllel

Hozzávalók: 335 g finomliszt, 3 evőkanál cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 ½ teáskanál só, 110 g (fél pohár) tejföl, 180 ml tej,       2 egész tojás, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 érett banán kisebb karikákra szeletelve, Juharszirup – ízlés szerint , vaj (édes)

Elkészítés: Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy keverő tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót. Egy másik tálba keverjük össze a tejfölt, a tejet, a tojásokat, a vaníliát és a citromhéjat. A tojásos masszát öntsük a liszthez és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze. Egy kanál vajjal felforrósítjuk a palacsintasütőt. Ha felforrósodott a vaj, öntsünk a palacsintasütőbe három kis merőkanál palacsinta tésztát kb. egyenlő távolságra egymástól (nem szabad, hogy összeérjenek). A banándarabokat szórjuk a palacsinták tetejére. Kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat 2-3 percig, vagy addig süssük, amíg buborékok nem kezdenek megjelenni a palacsinták tetején, és az alján arany színt nem kap akkor egy lapáttal, fordítsuk át a másik oldalra. Addig süssük, amíg a tészta banános oldala is szép aranysárgára nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.

 

Szavarin.

Hozzávalók: - a tésztához: 5 tojás, 5 kanál cukor, 5 kanál zsemlemorzsa, 1 csapott kanál liszt. A sziruphoz: 4 dl. víz, 200 g  cukor, 3 kanál rum. A töltelékhez: 300 ml  habtejszín, 3 kanál porcukor.

Elkészítés: A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. A tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot és simára keverjük. A fehérjékből kemény habot készítünk. A kikevert tojás sárgájához hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet, úgy hogy csomómentes legyen. Ezután lassan belekeverjük a kemény habbá vert tojás fehérjét is. Vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze. Ha ezzel kész vagyunk, akkor az egészet kikent, vagy kibélelt muffin sütőbe tesszük. Előmelegített sütőbe (kb. 160 Celsius fok) aranysárgára sütjük. Mielőtt kivennénk, még elvégezhetjük rajta a tesztet fogpiszkálóval. Beleszúrjuk az egyik süti közepébe, és ha ráragad, akkor még visszatesszük. Amíg sül, elkészíthetjük a szirupot is a fent leírt alapanyagokból. A vízből, a cukorból és a rumból szirupot készítünk. Ezt addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot. Ha a sütemények elkészültek kivesszük őket és egy mélyebb edénybe rakjuk, lelocsolva a kihűlt sziruppal. Addig várunk, amíg a sütemények beitták az összes szirupot. Ezután mindeniknek levágjuk a tetejét és telenyomjuk tejszínhabbal, végül visszatesszük mindenik kalapját. Porcukorral megszórjuk és elfogyasszuk.

 


Román palacsinta

 

Hozzávalók: 600 gr. liszt, 2 kanál olaj, 1 kanál ecet, 1 bögre meleg víz, 1 tojás, 1/2 kanál só, 200 gr. vaj a lapoknak.
Töltelék: 500 gr. tehéntúró, 2-3 tojás, 50 gr. mazsola, 2 vaníliás cukor, citrom héj, 4 kanál gríz, 1 bögre tej, csipetnyi só.


Elkészítés: A lisztet tálba tesszük és a közepébe a kezünkkel kis lyukat készítünk. Ebbe beletesszük az olajt, az ecetet, vizet, a tojást és a sót. A lisztet lassan egy kanállal a közepébe kevergetjük adagonként. Mikor kész a tészta akkor kivesszük egy nyújtó deszkára és folyamatosan gyúrni kezdjük közben hozzá veregetjük a deszkához mindaddig míg a tésztát elvágva levegő buborékokat nem látunk benne. Ha kész akkor 10 egyenlő részre osztjuk, bekenve mindeniket olajjal, és lisztel megszórt
deszkára tesszük. Meleg helyen, letakarva pihentetjük 30 percig. Ezután kinyújtjuk az elsőt nagyon vékonyra és kikent tepsibe tesszük, vigyázva arra, hogy ne szakadjon el a lap. A lap legyen nagyobb a tepsinél a tészta lógjon túl a tepsi szélén. Ezután a lapot megkenjük vajjal. Utána még kinyújtunk még négy lapot ugyanúgy és mindeniket bekenjük vajjal és egymásra helyezzük.
A töltelék: A túrót egy szűrőn átpasszírozzuk, beletesszük a tojást, a vaníliás cukrot, mazsolát, citrom héját, és az előre megfőzött grízt a tejben meg a sót. Ezt összekeverve az öt lap rá tesszük.
Ha ez kész akkor a megmaradt lapokat ugyanúgy mint a többit kinyújtva, vajazva ráhelyezzük a tetejére. Ezután a kezünkkel lenyomjuk a szélét, hogy a lapok összeragadjanak és a szélét levágjuk. És forró sütőben kb. egy órát sütjük. Melegen, porcukorral tálalva fogyasztjuk.
Ez ugyanígy elkészíthető juhtúróval csak a cukros részét, mazsolákat kihagyjuk. Ezzel is isteni.


Keksz szalámi

 


Hozzávalók: 300 g háztartási keksz, 1 kockamargarin, 2 evőkanál kakaó, 300 g tejcsokoládé, 200 ml tej, rum eszenc.


Elkészítés: Kb. a keksz egynegyedét ledaráljuk a többi felét meg kézzel darabokra törjük. Utána tűzre tesszük a margarint, a csokoládét, a tejet és addig kavargassuk amíg elolvad azután beletesszük a rumot. Ha kész beleöntjük a darált meg a darabolt kekszet és összekeverjük. Ezután kiterítjük fóliára és feltekerjük, szalámi formájúra. Betesszük a hűtőbe kb. 5 órát és szeletelve (5mm) tálaljuk.

 


Madártej


Hozzávalók 4 személyre: 3/4 vagy 1 liter tej, 4 tojás, 3-4 evőkanál cukor.


Elkészítés: A tejet kis lángon feltesszük főni, közben felverjük a tojás fehérjét. A felvert tojáshabot beleszaggatjuk evőkanállal a tejbe nagyobb darabokban, több részletbe, hogy jól elférjenek egymástól. Kb. 2-3 percig főzzük, majd kiszedjük, és rögtön lefedjük az edényt amibe tettük, hogy ne essen össze a hab.
A tojássárgáját összekeverjük a 3-4 evőkanál cukorral és a tejből is teszünk bele annyit, hogy jó híg legyen, majd ezt lassan belecsurgatjuk a tejbe, miközben kavarjuk, Addig főzzük,míg sűrűsödni nem kezd, főzés közbe folyamatosan kavargatjuk. Ezt ráöntjük az elején elkészített tojáshabra.

Vaníliás-almás kekszszelet


Hozzávalók: 
1 kg alma, 30 dkg cukor, 2 csomag (főzés nélkül készíthető) vaníliás puding, 40 dkg háztartási keksz, 25 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé


Elkészítése:
A megpucolt almákat vágd vékony szeletekre és a cukrot hozzáadva főzd sűrűre, és hagyd kihűlni. Közben a leírás szerint készítsd el a pudingot, keverd össze a langyosra hűlt almával.
Tegyél egy réteg kekszet egy kisebb süteményestál aljába, öntsd rá a krémet, kend szét rajta egyenletesen, majd helyezz rá még egy réteg kekszet. Ha elkészült, csorgass a tetejére felolvasztott csokoládét,amit előzőleg a vajjal kicsit krémessé forraltál. Hagyd így pihenni a kekszes édességet, ha megdermedt, felszeletelve kínáld.

Joghurttorta


Hozzávalók:
3 pohár gyümölcsjoghurt, 3 dl tejszín, 1 csomag zselatin, 8 evőkanál cukor, gyümölcs (eper, vagy apróra vágott konzervgyümölcs)


Elkészítés:
Keverd össze a joghurtot a cukorral és a zselatinnal és melegítsd fel (ne forrald!). Tedd félre, hogy kihűljön, majd keverd bele a felvert tejszínt és a gyümölcsöt. Töltsd vízzel kiöblített formába és hagyni megdermedni (tedd be a hűtőbe). Ha elkészült, borítsd tálcára és óvatosan felszeletelve, gyümölccsel díszítve kínáld.

Rumos golyó


Hozzávalók:
25 dkg cukor, 50 dkg piskóta (baba vagy tortalapból), 10 evőkanál rum vagy 2 kis üveg rumaroma, 10 evőkanál málna vagy egyéb pikáns lekvár, 15 dkg vaj, 7 dkg kakaó, 20 dkg darált mandula, 15 dkg csokireszelék (vagy csokidara)


Elkészítés:
Főzz a cukorból és 125 ml vízből állandó kevergetés mellett szirupot. A piskótát morzsold egy tálba, locsold meg a rummal, a felmelegített lekvárral és a kihűlt sziruppal, majd hagyd egy órát állni. Keverd össze jól a vajat a kakaóval, és a darált mandulával együtt dolgozd a rumos masszába. Formálj belőle golyókat és hempergesd meg a csokireszelékben.
Tipp: Csoki helyett kókuszreszelék vagy darált mogyoróba is forgathatod.


Anyóstorta


Hozzávalók:
2 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, fél zacskó vaníliás cukor, 5 cl rum, 25 dkg babapiskóta, 2 dkg kakaó, 10 dkg mazsola, 3 dl tejszín


Elkészítés:
Keverd ki jól a két tojássárgáját 8 dkg cukorral, a liszttel, 5 dl tejjel és a vaníliás cukorral, majd vízgőz fölött, folyton kevergetve főzd sűrű krémmé. A többi tejet forrald fel 5 dkg cukorral, majd add hozzá a rumot.Egyenként forgasd bele a babapiskótát és egy kisebb, lapos tál aljára rakj le belőle egy sort. Öntsd rá a krém felét, amibe előzőleg belekeverted a kakaót és a mazsola felét. Fektesd a tetejére a többi rumos-tejes babapiskótát, kend meg a krém másik felével, és szórd rá a maradék mazsolát. Végül díszítsd a tetejét a 2 dkg cukorral ízesített, keményre vert tejszínnel.

Gesztenyés alagút


Hozzávalók:
3 dl tej, 3 evőkanál búzadara, 3 evőkanál narancs- vagy sárgabarack lekvár, 2 evőkanál cukor, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, kevés rum, 1 csomag vaníliás cukor; a tetejére tortabevonó


Elkészítés:
Főzz a tejből és a búzadarából tejbegrízt, ízesítsd a vaníliás cukorral és a lekvárral, majd hűtsd le. Közben keverd össze a villával összetört gesztenyemasszát a szobahőmérsékletű vajjal, a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a kakaóval.
Halmozd egy kisebb, vízzel kiöblített tálkába a gesztenyemassza felét, kend egyenletesen a tetejére a tejbegrízt, végül fedd be a maradék gesztenyével. Tedd a hűtőbe, hogy jól lehűljön, majd tálra borítva, fedd be a felolvasztott, de már langyosra hűlt csoki mázzal. Kis időre még tedd vissza a hűtőbe, hogy rádermedjen, utána szépen szeletelhető ez a finom és mutatós édesség.

Sportszelet


Hozzávalók:
12,5 dkg margarin, 12,5 dkg cukor, 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál kakaópor, 1 dl tej, 1 dl rumos meggy leve (vagy 1 dl meggylé rumaromával ízesítve), 25 dkg darált keksz, 5 dkg tejpor, csipet só; a bevonathoz: 15 dkg étcsokoládé, 3 dkg margarin


Elkészítés:
Olvaszd fel vízgőz fölött a margarint, a cukorral, tejjel és csokoládéval. Ha felolvadt, keverd bele a kakaót és a csipetnyi sót. Ezután ízesítsd a masszát a rumos meggylével, majd keverd a krémhez a darált kekszet és a tejport is.
Bélelj ki egy kisebb tepsit folpackkal, öntsd bele a masszát és lapáttal simítsd el. Tedd a fagyasztóba 1 órára, hogy megdermedjen.
Vízgőz felett olvaszd fel a máz hozzávalóit, öntsd a süteményre, oszlasd el rajta és kis időre tedd vissza a fagyasztóba. Tálalás előtt negyed órát hagyd szobahőmérsékleten – így nem fog törni a csokimáz, ha felszeleteled.
Érdemes rögtön dupla adagot készíteni, mert hamar elfogy.

Diós kifli

Három tojásfehérjét habbá verünk, ha keményedni kezd, apránként közé keverünk 18 deka cukrot, hogy jó kemény és nehéz habot kapjunk. Beleadunk 15-20 deka darált diót és törött fahéjat. A tésztát gyufaszál vastagságúra kinyújtjuk, a széleit körül levágjuk és hosszában 15 -16 centi széles szalagokra felvágjuk. A tészta egyik szélére ráteszünk végig egy csíkot a levágott szélekből. A diós habbal a szalagokat végig megkenjük, és hosszában könnyedén összesodorjuk. A tekercseket 15 centi hosszú darabokra vágjuk és patkó alakra formálva, kikent tepsibe rakjuk. Kevés tejjel felvert tojással megkenve, az előbb leírt módon megsütjük. Készíthetjük túróval megtöltve a kelt tésztáknál leírt túrós béles módján.


Bundás macesz

Hozzávalók: Személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap. A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.


 

Burgonyatorta

Hozzávalók:

  • 4 tojás,
  • 20 dkg főtt, áttört burgonya,
  • 2 evőkanál kakaó,
  • 3 dkg margarin,
  • 3 kanál finom maceszliszt.

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.


Kremzli

Hozzávalók:

  • 3 tojás,
  • 2 evőkanál libazsír,
  • kevés cukor,
  • fahéj,
  • 4 evőkanál darált dió,
  • reszelt citromhéj,
  • kb. 10 evőkanál maceszdara.

A tojást, a zsírt a darált diót felverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a maceszlisztet. Kis cipókat formálunk, majd forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Készíthetjük sósan is, a fűszerek helyett sót, borsot, kevés gyömbért, esetleg reszelt hagymát, tört főtt krumplit is adhatunk hozzá.


 

Latkesz

Hozzávalók: Személyenként

  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál maceszdara,
  • 1 evőkanál olaj,
  • só, bors.

A tojást a sóval, borssal, olajjal, villával felverjük, hozzáadjuk a maceszdarát, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk. Minden egyes lepényt külön kell megsütni


Maceszos tarhonya

Hozzávalók:

  • 2 egész maceszlap,
  • 2 kanál zsír,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 2 tojás,
  • kevés víz.

A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.


Macesztorta

Hozzávalók:

  • 6 tojás,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 6 kanál maceszliszt,
  • 2 kanál darált dió.

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük. Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.

Diókrém: hozzávalók:

  • 1 tojás,
  • fél csésze cukor,
  • fél csésze darált dió,
  • 25 dkg margarin.

A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sűrű, kevés vizet öntünk hozzá. Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk.


Peszahi almás rétes

Hozzávalók:

  • 7 egész maceszlap,
  • 1 kg hámozott, reszelt alma,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg darált dió,
  • 15 dkg cukor,
  • fél kávéskanál fahéj,
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg,
  • 4 dl bor,
  • 2 evőkanál libazsír.

A tojásfehérjét felverjük, majd belekeverjük a darált diót, és a három kanál cukorral kikevert tojássárgáját. A reszelt almát cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Egy tepsi aljába bezsírozott, borral locsolt maceszlapot helyezünk, rátesszük a diós töltelék harmadát, lefedjük egy újabb maceszlappal. Erre is kevés bort öntünk, és rászórjuk az alma harmadát. Egy borral locsolt maceszlap, egy adag diótöltelék, macesz és almatöltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó maceszlapot újra megzsírozzuk, kicsit több bort öntünk rá, hogy sütés közben meg ne száradjon. Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágjuk.4

 

Almás rétes

Hozzávalók: 1 cs. réteslap, 60 dkg tisztított alma, 0,5 dl tejszín, 1 ek zsemlemorzsa, ízlés szerint édesítőszer, vaj a tepsi kikenéséhez.


Elkészítés: Az almát legyaluljuk, édesítjük, majd a réteslapot kiteritve, meglocsoljuk tejszínnel, meghintjük a zsemlemorzsával és rászórjuk az édesített almát. Ez után felcsavarjuk és a tetejét egy kanálnyi tejszínnel megkenjük. Kivajazott tepsiben sütjük.


Petrezselymes túrókrém

Hozzávalók:Fél kg túró, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 fej hagyma, 1/2 kk só, 1 pohár joghurt.

Elkészítés:A hagymát apróra vágom, elkeverem a sóval, majd 5 perc múlva belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet, az áttört túrót és a joghurtot.


Citromos túrókrém

Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 citrom héja és leve, édesítő, 1 tojás.

Törd át a túrót, reszeld bele a citrom héját, csavard bele fél citrom levét, keverd el az édesítővel és a tojással.


Epres krémtúró

Hozzávalók (4 adagra): 40 dkg eper, 20 dkg túró, 1 dl tejszín, vanília (esetleg aroma) és édesítő ízlés szerint.

A megtisztított epret az édesítővel, a vaníliával és a túróval mixeld össze. A habbá vert tejszínt keverd az epres krémbe, majd hűtsd be, díszítsd eperszemekkel.


Fogyi lepény

Hozzávalók: 1 tojáshoz 1 púpozott evőkanál reszelt parmezán (vagy valamilyen) sajt, 1 lapos evőkanál szójatejpor, vagy teljes kiőrlésű liszt, só. Keverd össze, és hagyd állni pár percig, hogy egy kicsit összeálljon. Öntsd teflonba, majd fordítsd meg, mint a palacsintát. Tipp: Ezt az alapot, ha felvágod pici darabokra, használhatod galuskának is. Lehet pizza alap is, és forró olajba beleszaggatva is süthető, mint a galuska. Sütés közben megdagad a tészta! Jó tanács: vízben nem lehet kifőzni, mert szétmegy.


Palacsintatészta

Hozzávalók (2 adagra): 3 tojás, 1 evőkanál natúr szójatejpor, 1/2 kávéskanál sütőpor, 1 dl tejszín, kevés víz, só vagy édesítő.

Verd fel a tojásokat egy kicsit, a szójatejport és a sütőport keverd el kis vízzel, add hozzá a tejszínt, keverd a tojáshoz. Higíthatod vízzel, ha rendes vékony palacsintát szeretnél. Töltheted reszelt sajttal, túrókrémmel, édesítővel kevert kakaóval, sonkával, gombával, bármivel.

 

Vissza a lap tetejére

 

Asztali nézet